Een multivit: Waarom wel, waarom ni(e)t?

Voor veel mensen is het nemen van een multivitamine de eerste stap naar het starten van een supplementregime. Niet alleen worden “multi’s” algemeen aanbevolen, maar ze zijn ook gemakkelijk te vinden. Maak gewoon een wandeling door een drogisterij en je zult opties in overvloed vinden.

Het wellnesspotentieel van een supplementroutine kan echter veel verder reiken dan uw dagelijkse multivitamine. Individuele supplementen – die beschikbaar zijn in talloze vormen en doses – zijn net zo belangrijk voor het versterken van uw regime, het aanpakken van voedingsgebreken en het richten op functionele gezondheidsgebieden.

Maar wanneer – en hoe – kies je precies tussen multivitaminen versus individuele vitamines? Leer hier meer over de voor- en nadelen van elk type plus tips over hoe u het beste supplementregime voor uzelf kunt creëren.

Voordelen van een multivitamine

Als u op zoek bent naar supplementen zijn multivitaminen een uitstekende plek om te beginnen. Een slim geformuleerde, uitgebreide multivitamine-preparaat biedt gemakkelijk het grootste deel van uw dagelijkse essentiële vitamines en mineralen in een enkele dosis. Het kan helpen geld en verwarring te besparen of je al je vitamines elke dag hebt ingenomen.

Een groot deel van de bevolking valt ver onder de dagelijkse voedingsbehoeften voor meerdere micronutriënten, ook bekend als vitamines en mineralen.

Deze voedingstekorten situeren zich rond 38% voor calcium, 43% voor magnesium, 33% voor vitamine A, 11% voor zink, 10% voor vitamine B6, 35% voor vitamine C, 80% voor vitamine E en maar liefst 93% voor vitamine D. Anders gezegd: miljoenen volwassenen voldoen dag in dag uit niet aan hun voedingspotentieel.

De sleutel is om een goede multivitamine van hoge kwaliteit te kiezen die voedingsstoffen in de juiste vormen – d.w.z. biologisch beschikbaar- en doseringen biedt. Dit niveau van volledigheid zorgt ervoor dat uw multi helpt uw voedingstekortkomingen aan te pakken, vooral als u het moeilijk vindt om de dagelijkse aanbevolen inname van vijf porties fruit en groenten per dag te halen.

Ondertussen zijn sommige voedingsstoffen zoals vitamine D en vele anderen niet eens te vinden in fruit en groenten, wat het pragmatische nut van slimme suppletie verder onderstreept.

Samenvatting

Miljoenen volwassenen voldoen dag in dag uit niet aan hun voedingspotentieel. Het kiezen van een goed afgeronde multivitamine van hoge kwaliteit kan helpen om die voedingslacunes te dichten.

Nadelen van een multivitamine

Ondanks de nutritionele multitasking van hoogwaardige multivitaminen, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Multi’s zijn een goed startpunt voor het opvullen van voedingslacunes, maar ze zijn niet altijd erg gepersonaliseerd. Dit betekent dat sommige multi’s die op de markt verkrijgbaar zijn, kunnen beknibbelen op de vitamines en mineralen  die u in exacte hoeveelheden mist. Dit kan vooral het geval zijn als je een bepaald dieet volgt, zoals veganistisch of keto.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de multivitamine die u koopt uitgebreid en als een hoge potentie wordt beschouwd. Bovendien, afhankelijk van de formule, leveren sommige multi’s mogelijk niet zo geavanceerde of gerichte voordelen als sommige individuele vitamines.

Absorptieoverwegingen zitten ook in de mix. Veel voedingsstoffen concurreren immers om opname in je lichaam. Het nemen van meerdere voedingsstoffen tegelijk in de vorm van een multivitamine kan dus de opname van sommige vitamines of mineralen verminderen. Hoewel dit concept van competitieve remming juis is, is dit in de praktijk alleen een echte overweging wanneer je macromineralen (bijvoorbeeld calcium, magnesium en kalium) megadoseert naast of rond dezelfde tijd dat je sporenmineralen gebruikt.

Stand-alone of minerale complexen (bijvoorbeeld voor botgezondheid, slaapondersteuning, enz.) met grotere doses macromineralen worden dus best niet tegelijkertijd met je multi genomen om de opname en het nut van de voedingsstoffen in beide producten te optimaliseren.

Samenvatting

Multivitaminen zijn niet altijd gepersonaliseerd naar uw individuele behoeften. Daarom is het belangrijk om een krachtige multi met effectieve doses te kiezen. Mogelijk moet je ook op timing letten als je ook stand-alone of minerale complexen gebruikt, omdat sommige voedingsstoffen concurreren om absorptie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *