Wat is tapping en hoe kan deze techniek je slaap beïnvloeden?

We hoeven je vast niet meer te vertellen dat een goede nachtrust essentieel is voor je gezondheid. Maar er zijn heel wat factoren die voor een slechte slaap kunnen zorgen. Denk maar aan stress, angst en tal van andere factoren. Gelukkig zijn er een aantal technieken in opmars die hier komaf mee willen maken. Tapping of EFT (Emotional Freedom Techniques) is zo een methode die in opmars is en bij heel wat mensen vruchten afwerpt. In deze blog geven we je als slaapexpert graag wat meer info over tapping en de meerwaarde voor je slaap. 

 

Wat is tapping? 

 

Tapping of EFT is een alternatieve technologie die angsten, negatieve emoties, stress en zelfs pijn vermindert. Deze techniek baseert zich op acupressuurpunten om emotionele stress los te laten. Zachte tikjes op specifieke punten op je lichaam brengen je energiestroom weer in balans en doen negatieve emoties afnemen. De punten die je aantikt bevinden zich in je gezicht, je bovenlichaam en handen. Focus op deze punten is wel nodig tijdens het tikken om tot resultaat te komen. 

 

Wanneer is tapping ontstaan? 

 

Tapping – ook bekend als Emotional Freedom Techniques – is een moderne alternatieve therapie die ontstaan is in de jaren ‘90. Gary Craig is één van de grondleggers. De techniek vindt zijn oorsprong in acupunctuur, NLP en cognitieve therapie. Het is een eenvoudige en toegankelijke methode die de laatste jaren steeds populairder wordt.

De impact van tapping op je slaap? 

Tappen allemaal goed en wel, maar welke meerwaarde heeft als je beter wil slapen? Wel: 

 • Minder stress
  Tapping haalt de stress uit je lichaam waardoor je beter slaapt. Stress werkt slapeloosheid in de hand. Regelmatig aan tapping doen, vermindert de stress waardoor je sneller in slaap valt en dieper slaapt.

 • Angst onder controle krijgen
  Heel wat mensen kampen met angsten en tapping werkt geruststellend. Lig je vaak te piekeren of je zorgen te maken, dan kan tapping helpen om dit onder controle te krijgen.

 • Alternatief voor beeldschermen
  Door je te focussen op je tapping, ben je niet met een beeldscherm bezig. Je creëert een ontspannende routine die het slapen bevordert.

 • Verminderen van pijn
  Niet enkel emotionele pijn kan door middel van tapping verholpen worden, ook fysieke pijn kan aangepakt worden. 

Hoe ga je aan de slag met tapping to sleep? 

Tapping is helemaal niet complex. Met het onderstaande stappenplan kun je tapping makkelijk integreren in je routine: 

 • Leg de stressoren bloot
  Probeer je vinger te leggen op de stressoren die je slaap verstoren. Dit kan stress zijn, angst of een persoonlijke zorg.
 • Leer de acupressuurpunten kennen
  De punten die je kunt tappen kun je makkelijk online vinden. Er zijn tal van video’s die je op weg kunnen zetten. 
 • Ga aan het tappen
 • Zodra je weet welke punten je kunt tappen kun je starten. Begin met tappen op het eerste punt en benoem je stress of angst. Herhaal dit bij elk punt. 
 • Diep ademen
  Tijdens het tappen adem je diep in en uit. Dit helpt je ontspannen en je emoties los te laten. 

Je kunt zo lang doorgaan met tapping als je wil. 


10 feiten rond EFT op een rijtje

 • De grondlegger van EFT is Gary Craig. 
 • Heel wat mensen die tappen geven aan zich minder angstig te voelen en minder neerslachtig. 
 • Een studie uit 2012 gaf aan dat EFT een significante impact had op angstgevoelens. 
 • Een studie uit 2013 gaf aan dat er impact is op posttraumatische stress symptomen. 
 • EFT brengt de energiebanen in balans. 
 • Je kunt perfect zelf met EFT aan de slag. 
 • Heel wat klachten kunnen ermee aangepakt worden. 
 • EFT is veilig. 
 • Er is geen wetenschappelijke eensgezindheid over het effect. 
 • EFT wordt steeds populairder. 

 

Probeer het uit

Tapping of EFT is één van de vele technieken om beter te slapen. Het kost niets en er zijn geen schadelijke gevolgen, dus waarom zou je het niet proberen? Werkt het niet dan kun je nog altijd naar een alternatief op zoek. Uiteraard is er ook onze Nightcap die op een natuurlijke manier voor een betere slaap kan zorgen. 


Maak er een ritueel van

Tapping to sleep en Nightcap combineren? Perfect mogelijk. Maak er een ritueel van. Ons advies als slaapexpert is: 

 • Drink rustig je Nightcap thee en relaxeer. Leg alle schermen buiten bereik, zet de tv af en neem dat momentje voor jezelf. Mediteer, lees een boek of laat je gedachten rustig even afdwalen. 
 • Na 30 minuten voel je je compleet ontspannen en is het bedtijd. 
 • Ga zitten op je bed en ga aan de slag met tapping. Doorloop de verschillende zones, affirmeer en voel je nog meer ontspannen. 
 • Na 10 minuutjes ben jij klaar voor een heerlijke slaap. 

Succes!

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.