Beter slapen door meditatie

Goed slapen, als slaapexpert kunnen we het belang niet genoeg benadrukken. Kamp je met slaapproblemen? Dan moet je zeker eens meditatie proberen. De afgelopen jaren is mediteren terecht heel populair geworden. Meditatie kan zeker en vast voor een diepere slaap zorgen. In dit artikel duiken we wat dieper in deze materie. 

 

Wat is meditatie? 

 

Als je nog niet van mediteren hebt gehoord, dan heb je waarschijnlijk de voorbije jaren niet op de planeet aarde gewoond. Mediteren mag dan een eeuwenoude praktijk zijn om de geest te kalmeren, de afgelopen jaren lijkt het wel of iedereen aan het mediteren is gegaan. Tijdens een meditatiesessie kalmeer je je geest, ga je voor focus en probeer je je innerlijke rust te bevorderen. Concentratie, ademhaling en soms ook visualisatie, mantra’s en/of mindfulness vormen daarbij de basis. De eenvoudigste vorm zijn ademhalingstechnieken maar ondertussen zijn er tientallen varianten en andere meditatietechnieken. Het gewenste eindresultaat? Mentale kalmte en bewustzijn! 

Het verband tussen meditatie en slaap

 

Meditatie heeft een bewezen invloed op de geestelijke gezondheid, vermindert stress en zorgt voor een verbeterde concentratie. Stuk voor stuk voordelen die ook een goede slaap kunnen bevorderen. Mediteren kan goed zijn voor je slaap, want: 

 • Meditatie zorgt ervoor dat de productie van het stresshormoon cortisol vermindert. Hierdoor ontspan je beter en val je makkelijker in slaap. bij oudere volwassenen is het effect van meditatie op slapeloosheid al effectief bewezen.

 • Na 6 weken mediteren bleek uit een studie dat de slaapkwaliteit er significant op vooruit ging. Deelnemers sliepen sneller in en sliepen dieper.

 • Onderzoek heeft aangetoond dat meditatie de melatonineproductie kan verhogen.

 

Om het effect van meditatie op de slaap nog verder te staven, zetten we enkele cijfers op een rij:

 • 54% van de deelnemers aan een onderzoek sliep beter na 8 weken mediteren. 
 • Ongeveer 10% van de Amerikanen beoefent meditatie om de slaap te verbeteren. 

 

 

Hoe pak je mediteren om beter te slapen aan? 

 

Wil je starten met mediteren om je slaap te bevorderen? Dan geven we je graag deze tips mee:

 • Begin met korte meditatiesessies. In het begin zal je merken dat je gedachten snel afdwalen, maar zet door. 5 à 10 minuten zijn in het begin zeker voldoende. Bouw langzaam op naarmate je meer ervaring krijgt.

 • Mediteer op een rustige en comfortabele plek zonder afleiding.

 • Focus op je ademhaling om te starten met mediteren. Dit is de makkelijkste manier om focus te krijgen. Ook geleide meditatie kan zeker een optie zijn. Wij bieden je als slaapexpert geleide meditatie aan en ook online vind je heel wat bronnen. 

 

Bestaat er zoiets als specifieke slaapmeditatie? 

 

Dat is er zeker en we schotelen je er met plezier wat voor. Wij adviseren alvast 2 mogelijke opties: 

 

 • Een bodyscan meditatie
  Deze meditatie doe je al liggend en duurt maar een 5-tal minuutjes. Tijdens deze meditatie loop je elk stuk van je lichaam af, waarbij je je concentreert op een specifiek punt. Je probeert diep te voelen hoe dit stukje aanvoelt. Zo word je vanzelf kalm.

 • Een geleide meditatie
  Door de hulp van een stem word je begeleid en kom je vanzelf tot rust. Vaak komt er ook visualisatie aan te pas. 

 

Onze opinie?

Mediteren kan zeker een krachtig instrument zijn om beter te slapen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat mediteren stress vermindert en de melatonineproductie verhoogt. Het integreren van meditatie in je dagelijkse routine kan dus zeker effect hebben. Mediteren doe je best ‘s ochtends, maar ook ‘s avonds als onderdeel van je slaapritueel is mogelijk. 

 

Combineer met Nightcap

Van je meditatie een slaapritueel maken? Combineer het met onze Nightcap. Neem 30 minuutjes voor jezelf met een heerlijke Nightcap en brei er vervolgens je meditatie aan vast. Zo kom je helemaal tot rust en slaap je een stuk vlotter in.

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.