De impact van blauw licht op je slaap

Een goede nachtrust is super belangrijk voor je gezondheid. De voorbije jaren zijn er steeds meer schermen bij gekomen en dit heeft een enorme impact op onze slaap. Het blauwe licht van deze schermen verstoort de slaap, dat is ondertussen al meermaals wetenschappelijk bewezen. Als slaapexpert duiken we wat dieper in deze materie en geven we je advies mee.

Blauw licht, wat is dat eigenlijk? 

We spreken van blauw licht als het om kortgolvig licht gaat in het zichtbare spectrum. Zonlicht bevat van nature uit dit blauw licht, maar ook kunstmatige bronnen als smartphones, tablets, computerschermen en ledverlichting bevatten blauw licht. Voortdurend worden we er dus aan blootgesteld. Hoewel we blauw licht overdag nodig hebben om onze alertheid te stimuleren en een positief gevoel op te wekken, is de overdaad die we vandaag ervaren nefast. De negatieve gevolgen op onze slaap zijn enorm, wat slaapproblemen met zich meebrengt.

Blauw licht ontregeld je biologische klok

Onze biologische klok wordt ook wel het circadiaanse ritme genoemd. Dit ritme reguleert onze slaap- en waakcyclus. Licht en duisternis spelen hier een heel belangrijke rol in. Het blauwe licht dat we ‘s avonds consumeren via onze schermen verstoort onze biologische klok en brengt ons slaappatroon danig in de war. Ons lichaam denkt door de overvloed aan blauw licht dat het nog dag is, waardoor we een stuk moeilijker de slaap kunnen vatten. Blauw licht doet het slaaphormoon melatonine afnemen, waardoor we moeilijker in slaap vallen.

Negatieve effecten wetenschappelijk bewezen

Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat blauw licht nefast is voor de slaap. De belangrijkste conclusies zijn:

De productie van melatonine kan met maar liefst 50% afnemen door ‘s avonds blauw licht te consumeren. Lastig want dit hormoon is essentieel om in slaap te vallen en diep te slapen.
Mensen die ‘s avonds elektronische apparaten gebruiken, slapen minder diep en worden meer wakker. Dit leidt tot vermoeidheid overdag.
Blauw licht zorgt ervoor dat het langer duurt om in slaap te vallen.
Blauw licht verstoort het circadiaans ritme wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Uitgedrukt in bewezen cijfers, geven we je als slaapexpert graag dit mee: 

 • Mensen die 2 uur lang werden blootgesteld aan blauw licht, produceerden significant minder melatonine dan mensen die werden blootgesteld aan dimlicht.
 • Ongeveer 90% van de mensen heeft een elektronisch apparaat in de slaapkamer en bijna 60% van deze mensen gebruikt deze binnen het uur voor slapengaan.
 • 72% van de Amerikaanse tieners ligt geregeld met de telefoon in bed.

Hoe jezelf beschermen tegen de impact van blauw licht? 

Er zijn wel wat manieren om je te beschermen tegen de negatieve invloed van blauw licht. We zetten enkele belangrijke mogelijkheden op een rijtje:

 • Een bril die blauw licht filtert
  Deze brillen zijn vlot verkrijgbaar en filteren blauw licht en de impact op je biologische klok.
 • Minder schermhelderheid
  Bij heel wat schermen kun je de helderheid dimmen. Doe dit!
 • Vermijd schermen voor het slapengaan
  Gebruik 1 à 2 uur voor het slapen geen schermen meer.
 • Gebruik apps
  Er zijn een heel aantal apps die blauw licht filteren.

 

Uitkijken met blauw licht

Onze conclusie als slaapexpert? Het is uitkijken geblazen met blauw licht. Dit licht van elektronische apparaten heeft een bewezen negatieve impact op je slaap. Het vertraagt de aanmaak van melatonine, vermindert je slaapkwaliteit en leidt tot slaapproblemen. Beperk dus de blootstelling aan blauw licht.

Nightcap en je slaapritueel 

Minder blauw licht consumeren? Bouw een slaapritueel in. Neem een Nightcap, ontspan een half uurtje zonder blauw licht en kom helemaal tot rust. Tijdens dit rustgevend momentje laat je schermen achterwege en kom je even helemaal tot rust. De perfecte en natuurlijke manier om de slaap te vatten en dieper te slapen.

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.