Wat is slaapapneu en wat doe je eraan?

De term slaapapneu horen vallen, maar geen flauw idee wat het is? Of misschien hebben ze je wel net verteld dat je eraan lijdt? Als slaapexpert vertellen we je graag meer over wat slaapapneu juist is en hoe je deze aandoening kunt aanpakken.

Wat is slaapapneu? 

Slaapapneu is een kwaal waarbij je ademhaling tijdens het slapen regelmatig hapert of zelfs helemaal stopt. Redelijk beangstigend als er nog iemand anders in je bed ligt. Deze hapering of ademstop wordt een apneu genoemd. Heb je tijdens het slapen meer dan 5 apneus per uur en duren die minimaal 10 seconden? Dan krijg je de diagnose slaapapneu. Let wel, er zijn verschillende soorten slaapapneu, dus je kunt ze niet allemaal over één kam scheren. De klachten zijn wel steeds gelijkaardig, evenals de risico’s voor je gezondheid. Zelf kan je slaapapneu ervaren doordat je geregeld naar adem moet happen.

Welke symptomen brengt slaapapneu met zich mee? 

De gevolgen van slaapapneu zijn niet meteen dramatisch, maar bouwen zich geleidelijk op .Het begint meestal met vage klachten om zich te ontwikkelen tot overmatige slaperigheid, hoofdpijn, veelvuldig wakker worden, vermoeidheid en concentratieproblemen. Mensen met slaapapneu worden ook wat prikkelbaar.

Heel wat mogelijke oorzaken 

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken voor slaapapneu. Overgewicht, roken, een kort onderkaak, afwijkingen aan de longen, een lage tonus van de mond- en keelspieren, … Vaak duurt het een tijdje voor de vinger op de oorzaak gelegd kan worden. Samen met een specialist kom je er vast wel achter en kun je je slaapapneu aanpakken.

Stevige impact op je gezondheid

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slaapapneu de zuurstofspanning in je bloed omlaag haalt. Slaapapneu kan na een lange tijd dan ook leiden tot een hoge bloeddruk, beschadiging van de bloedvaten en zelfs een hartinfarct of beroerte. Bovendien zorgt slaapapneu op korte termijn voor vermoeidheid. Slaapapneu gaat ten koste van je concentratie en alertheid, wat voor sommige mensen zeer problematisch kan zijn.

Meerdere vormen van slaapapneu

Zoals eerder aangehaald zijn er meerdere vormen mogelijk van slaapapneu. We zetten ze als slaapexpert even voor je op een rijtje:

 • Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)
  Bij OSAS ontspannen je spieren tijdens je slaap, waardoor je tong en weke delen je ademhaling blokkeren. Je hersenen slaan alarm, waardoor je wakker wordt.
 • Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS)
  Bij deze vorm vergeten je hersenen af en toe je ademhaling te regelen. Deze vergeten soms signalen af te geven aan je ademhalingscentrum.
 • Positieafhankelijke slaapapneu (POSAS)
  Bij POSAS stopt je ademhaling ‘s nachts, meestal bij een rugligging. Het aantal stops ligt dubbel zo hoog bij een rugligging dan bij een andere slaaphouding.

Mogelijke behandelingen van slaapapneu? 

Het spreekt voor zich dat slaapapneu niet met een pilletje of supplementen valt op te lossen. Afhankelijk van het type slaapapneu zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

 • Een MRA- of snurkbeugel die er ‘s nachts voor zorgt dat je luchtweg open blijft en er geen ademhalingstops meer voorvallen.
 • Een CPAP-masker waarmee lucht in de neus en keel wordt geblazen. Deze behandeling kan ook vanop afstand gemonitord worden.
 • Een slaappositietrainer die een signaal geeft wanneer je op je rug gaat liggen.
 • Een chirurgische ingreep

Je merkt het, slaapapneu kan een enorme impact hebben op je leven. Een makkelijke oplossing is meestal niet voorhanden, maar de aandoening valt wel goed te behandelen.

 

 

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.