Wat is insomnia eigenlijk?

Insomnia is een wijdverspreide slaapstoornis. Miljoenen mensen wereldwijd hebben er last van. Typische kenmerken zijn moeilijkheden bij het in slaap vallen en vast slapen. Insomnia kan een stevige impact hebben op zowel je fysieke als mentale welzijn. We vertellen je in dit artikel graag wat meer over het begrip.

Insomnia beter begrijpen

Insomnia is meer dan een occasionele slapeloze nacht. Het is een chronische toestand die zelfs jaren kan duren. Er vallen 2 types insomnia te onderscheiden: acute en chronische. Bij acute insomnia is er vaak een specifieke trigger, denk maar aan een deadline of een belangrijke verandering in het dagelijks leven. Van chronische insomnia is sprake wanneer je minstens 3 nachten per week met slaapproblemen kampt en dit voor langer dan 3 maanden.

Tal van oorzaken 

Insomnia kan heel wat oorzaken hebben en die kunnen zowel fysiologisch als psychologisch zijn. Stress, angst en depressie worden veelvuldig aangehaald als oorzaak. maar ook een ongelijkmatig slaappatroon, een gebrek aan fysieke beweging of bijvoorbeeld een te veel aan cafeïne kunnen oorzaken zijn. Ook je medische toestand kan soms insomnia in de hand werken.

Veel meer dan vermoeid 

De gevolgen van insomnia gaan verder dan vermoeidheid. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en een te lange afwijking kan serieuze gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Je cognitieve functies zoals je geheugen en concentratie gaan er fors op achteruit, waardoor je veel minder productief bent. Bovendien verhoogt ook de kans op hartziekten, diabetes en obesitas. Onderschat ook zeker de mentale impact niet van insomnia. Depressie loert altijd om de hoek.

Volgens de American Academy of Sleep Medicine, heeft 30% van de volwassenen last van insomnia gedurende een korte periode. 10% van de volwassenen zou leiden aan een chronische vorm. Dit is dus zeker niet weinig. Vrouwen, ouderen en mensen met medische problemen zijn grotere risicopatiënten.

Wat kan je er aan doen? 

Vaak kan een betere slaaphygiëne al een heel stuk helpen. Een vast slaappatroon, een relaxerende routine en een betere slaapruimte kunnen wonderen doen en de slaapkwaliteit bevorderen. Ook het beperken van cafeïne en alcohol kan voor een betere slaap zorgen.

Cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGT-I) is een gestructureerde, op bewijs gebaseerde therapeutische benadering die zich richt op de gedachten, gedragingen en emoties die verband houden met slaapproblemen. CGT-I heeft effectiviteit aangetoond bij het verbeteren van zowel de duur als de kwaliteit van de slaap zonder het gebruik van medicatie.

Er zijn ook medicijnen op de markt, maar die neem je maar beter enkel onder begeleiding van een gezondheidsprofessional.

Schep je eigen relaxmomentje

Toe aan een relaxmomentje? Dat creëer je met de Nightcap. De natuurlijke ingrediënten stimuleren een diepe slaap.

 

 

 

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.