Wat is slaapverlamming?

Als je de eerste keer met slaapverlamming wordt geconfronteerd, kan dit behoorlijk beangstigend zijn. Je opent de ogen, ervaart een drukkend gevoel op de borst, ziet een duister figuur in de hoek van de kamer en wil wel in beweging komen of iets zeggen, maar dat lukt niet. Je bent volledig verlamt en dan als een schok binnen komen. Slaapverlamming kan enkele minuten aanhouden en dat is héél lang als je in paniek bent.

Slaapverlamming is een slaap-waakstoornis. Een vaste cyclus bestaat uit het inslapen, je diepe slaap en je rem-slaap. Deze cyclus doorga je als het goed is een paar keer per nacht. Je hersenen zitten hier in de controlekamer en regelen dit proces. Bij slaapverlamming ontstaat er een kortsluiting bij het omschakelen van wakker zijn naar in slaap vallen of omgekeerd. Bij die omschakeling gebeuren heel veel dingen tegelijkertijd. Je bewustzijn wordt uitgezet, je spieren verslappen, … beschouw het gerust als een pakketje dat wordt geactiveerd of gedeactiveerd. Bij slaapverlamming komt er hier echter een kink in de kabel en wordt dit pakketje uit verband gerukt. De spierverslapping komt los te slaan van de rem-slaap, waardoor je dus bij bewustzijn verlamd in bed kunt liggen.

Welke oorzaken zijn er? 

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Vaak wordt slaapverlamming in verband gebracht met narcolepsie, waarbij je ongewild overdag in slaap valt. Een kwart van de mensen blijkt uit onderzoek trouwens een keer slaapverlamming mee te maken. Dat hoeft geen drama te zijn. Je hersenen moeten een hoop regelen, er kan dus al eens wat misgaan.

Geïsoleerde slaapverlamming is ietwat ernstiger. Er zijn geen andere stoornissen, al zijn er in de familie vaak psychiatrische klachten zoals een depressie. Hoe vaker je ‘s nachts wakker wordt en weer inslaapt, hoe groter de kans op slaapverlamming.

Meer dan enkel niet kunnen bewegen

Het drukkend gevoel op de borst is een typisch kenmerk van slaapverlamming. Omdat bepaalde spieren niet werken, kun je een beklemmend gevoel op de borst ervaren. Waarom je het duister figuur ziet valt niet te verklaren. De hallucinaties die optreden tijdens je slaapverlamming, zijn droombelevingen die je normaal alleen tijdens je rem-slaap ervaart.

Wat doe je eraan? 

De remedie hangt af van de oorzaak. Sukkel je met een depressie, dan moet je eerst daar vanaf. Ook slaaptherapie kan een oplossing vormen. Hoe beter je slaapt, hoe kleiner de kans op slaapverlamming.

Weet, hoewel het een beangstigende ervaring kan zijn, slaapverlamming kan geen kwaad.

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.