De REM-slaap wat is dat eigenlijk?

Tijdens het slapen doorloop je verschillende fasen. Na de lichte slaap beland je in een diepe slaap, waarna je in REM-slaap komt. Dit is de fase waarin je droop en deze fase wordt dan ook wel de droomslaap genoemd. De REM-slaap is essentieel voor je herstel. We vertellen je er graag wat meer over.

Een slaap verloopt in 4 fasen 

Een ‘normale’ slaap verloopt in 4 fasen:

  • De sluimerfase
  • De lichte slaap
  • De diepe slaap
  • De REM-slaap

Samen vormen deze 1 slaapcyclus die om en bij de 90 minuten duurt, al kan dit variëren van mens tot mens en van nacht tot nacht. Tijdens een nacht doorloop je deze cyclus 3 à 5 keer.

Waarom is de REM-slaap zo belangrijk? 

REM staat voor Rapid Eye Movement (snelle oogbeweging). Hoewel je ogen tijdens deze fase dicht zijn, schieten ze alle kanten uit. Je spieren mogen dan wel ontspannen zijn, je hersenactiviteit is in volle gang. Meteen ook de reden dat je droomt in deze fase. Nu dromen kan ook in andere fasen, maar enkel de dromen uit je REM-slaap onthoud je. Ook je hartslag en ademhaling gaan in deze periode omhoog.

Tijdens de REM-slaap ga je alle indrukken van de dag verwerken. Je geheugen wordt er beter door, je doet nieuwe ervaringen op, slaat kennis op en meer. Bovendien verwerk je ook emoties, wat nodig is om in balans te blijven.

Hoeveel tijd neemt de REM-slaap in beslag? 

De REM-slaap heeft geen vaste duur. De duur kan variëren tussen 5 en 45 minuten. Vooral de dromen van de laatste cycli onthoud je het makkelijkst. Hoe meer slaaptekort, hoe meer je naar REM-slaap snakt en hoe langer deze periode kan duren. Na elke REM-fase word je kort (vaak onbewust) even wakker en begint de cyclus opnieuw.

Wat is nefast voor je REM-slaap?

Om alles goed te verwerken, nieuwe informatie op te slaan en meer is een goede REM-slaap essentieel. Kom je niet toe aan een goede REM-slaap, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan:

  • Alcohol
  • Geneesmiddelen
  • Slaapstoornissen
  • Een onregelmatig slaappatroon

Een tekort aan REM-slaap kan je geestelijk uitgeput maken en een heel stuk prikkelbaarder. Bovendien kan het ook je fysieke gezondheid schaden.

Neem een momentje voor jezelf

Je diepe slaap en REM-slaap stimuleren? Neem ‘s avonds even een momentje voor jezelf. Met de Nightcap creëer je een moment van rust en een vast patroon. Ideaal om makkelijker de slaap te vatten en dieper te slapen.

 

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Samen slapen: niet evident

Samen slapen klinkt eenvoudiger dan het is. Naast elkaar slapen is altijd even wennen en soms gaat het ten koste van je slaapkwaliteit. In deze ...
Lees meer

Sta jij ‘s nachts op om te eten?

Een hongertje tijdens de nacht? Er zijn heel wat mensen die ‘s nachts uit bed komen en naar de koelkast gaan. An sich is dat ...
Lees meer

Kan visualiseren helpen om beter te slapen?

Problemen met slapen? Heb je visualiseren al geprobeerd? Deze techniek valt met enkele makkelijke oefeningen snel onder de knie te krijgen en kan helpen om ...
Lees meer

De impact van een middagdutje op je slaap

Een powernap van 15 minuten kan een boost geven aan je energie, maar langere dutjes kunnen negatief zijn voor je slaap. Dut je overdag langer ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.