Wat is een slaapstoornis?

Heb je al een tijdje problemen met slapen, dan kun je een slaapstoornis hebben. Er zijn verschillende slaapstoornissen, denk maar aan insomnie, slaapapneu, hypersomnie, problemen met je biologische klok, ongewoon gedrag tijdens je slaap en rusteloze benen.

Slapeloosheid komt veruit het meest voor. Je hebt dan moeite met inslapen of ligt urenlang wakker. Maar ook wanneer je meerdere keren per nacht wakker wordt of veel te vroeg ontwaakt, kunnen dit symptomen zijn. Heb je minimaal 3 keer per week en dit gedurende minstens 3 maanden last van deze problemen, dan kun je spreken van chronische slapeloosheid. Ingrijpen is dan de boodschap.

Hoe herken je een slaapstoornis? 

Houden problemen met slapen gedurende meerdere weken aan, dan heb je waarschijnlijk een slaapstoornis. Een arts opzoeken is dan aangewezen. Ongetwijfeld heb je al heel wat zaken geprobeerd om beter te slapen, maar misschien wel zonder succes.

Wat typeert een slaapstoornis? 

Heb je last van een slaapstoornis dan ben je vaak uitgeput overdag. Logisch, want je hebt moeite met inslapen, wordt ‘s nachts meerdere keren wakker en/of wordt veel te vroeg wakker. Hierdoor ben je slaperig op ongewone tijdstippen. Troost je, je bent niet alleen, want heel wat mensen kampen met een slaapstoornis en dan voornamelijk vrouwen.

Wat te doen? 

Heb je last van een slaapstoornis, ga dan voor een gesprek langs de huisarts. Soms komen dan al oorzaken naar boven. Denk maar aan stress, relatieproblemen, piekergedrag, … Is de oorzaak niet meteen duidelijk, dan kan een slaapdagboek hulp bieden. Hierin houd je nauwgezet bij hoe laat je gaat slapen, hoe lang je wakker ligt en of je piekert. Maar ook je activiteiten voor het slapengaan noteer je. Zo kunnen er misschien wel patronen blootgelegd worden;

Trek naar het slaapcentrum 

Bieden de voorgaande zaken geen oplossing, dan kan een slaapcentrum misschien wel soelaas bieden. Hier kom je terecht bij specialisten op het gebied van slapen en kunnen onderzoeken uitgevoerd worden. Soms kan dit thuis, maar af en toe wil de specialist ook je hersenactiviteiten meten. Is dit het geval, dan moet je één of twee nachten in het ziekenhuis overnachten.

Meerdere oorzaken mogelijk 

De oorzaken kunnen zeer divers zijn. Lichamelijke oorzaken, mentale oorzaken en een verstoring van de biologische klok kunnen stuk voor stuk aan de bron liggen. Zo is bijvoorbeeld slaapapneu een veel voorkomende reden. Overmatig bewegen is een andere, maar ook lichamelijke ziektes kunnen aan de basis liggen. Mensen met obesitas en diabetes zijn bijvoorbeeld vatbaarder.

Wat kun je aan een slaapstoornis doen? 

Een aanpassing van je gedrag kan soms al wonderen verrichten. Overmatig gebruik van koffie en alcohol kan een reden zijn. Stop of minder je drastisch met beide, dan slaap je vaak al beter. Kamp je met stress, dan zijn er oefeningen die je helpen ontspannen. Ook meditatie kan vaak een oplossing bieden. Is er geen makkelijke oplossing dan is er nog steeds therapie mogelijk.

Wat is de impact van een slaapstoornis? 

Slecht slapen kan heel wat gevolgen hebben. Op korte termijn kun je moeite hebben om je te concentreren, het heeft een impact op je gevoelens en humeur en je vormt een risico in het verkeer. Op langere termijn gaat je weerstand er op achteruit, kun je in een depressie belanden en vergroot je kans op ziektes en aandoeningen.

Soms lossen slaapstoornissen zichzelf op, maar niet altijd.

Hoe slaapstoornissen aanpakken/voorkomen? 

Door een goede slaaphygiëne te hanteren kunnen slaapstoornissen aangepakt worden. Ga elke dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip slapen, sport, beweeg, ontspan voor het slapen, beperk cafeïne en alcohol en zorg voor een koele, stille slaapkamer. Ook het blauw licht van smartphones en laptops is kort voor het slapengaan uit den boze.

Probeer het eens met een slaapritueel

Kamp je al een tijdje met slaapproblemen, dan kan een vast slaapritueel helpen. Nightcap – met 4 natuurlijke ingrediënten die de slaap bevorderen – verdient hier zeker een plaatsje in. Je schept een momentje voor jezelf en komt even helemaal tot rust. Zeker wanneer stress aan de basis van je slaapstoornis ligt, kan dit ritueel een stevig handje helpen.

 

 

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.