De impact van een middagdutje op je slaap

Een powernap van 15 minuten kan een boost geven aan je energie, maar langere dutjes kunnen negatief zijn voor je slaap. Dut je overdag langer dan 20 minuten en later dan de middag, dan heeft dit meestal een negatief effect op je nachtrust. In deze blog geven we je meer informatie over middagdutjes en het effect op je slaap.

Niet alle middagdutjes zijn gelijk 

Moeite om je ogen open te houden overdag? Een dutje is fijn, maar ga je aan het dutten, dan houd je maar beter rekening met je slaapritme en de slaapcycli die je doormaakt. Je slaapritme bestaat uit 4 fases, waarvan de eerste twee licht zijn. Dit zijn de fases waarin je ook makkelijker wakker wordt. De derde fase is je diepe slaap, waarbij ademhalingsfrequentie, hartslag en de activiteit in je hersenen minimaal zijn. Word je tijdens deze fase wakker of gewekt, dan gaat dit vaak gepaard met wat duizeligheid en een verward gevoel.

De laatste fase is je REM-slaap. De hersenactiviteit neemt toe en je ogen gaan bewegen. Ook je ademhalingsfrequentie en hartslag gaan de hoogte in. Dit is ook de fase waarin je kunt dromen. De REM-fase treedt in, ongeveer 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen.

Doe je ‘s ochtends een dutje of voor de middag, dan zul je makkelijker wakker worden omdat deze slaap meestal uit lichte slaap en REM-slaap bestaat. Hoe later in de middag je een dutje doet, hoe groter de kans dat je in een diepe slaap geraakt. Vaak slaap je dan ‘s nachts slechter en minder vast.

Voorkom dutjes

Komen middagdutjes veelvuldig voor, dan kan dit betekenen dat je met een slaapprobleem kampt. Vaak heb je dan onvoldoende slaap of slaap je slecht. Een paar slechte nachten kunnen al een stevige impact hebben op je gevoel en ervoor zorgen dat je een middagdutje nodig hebt. In heel wat gevallen licht een slechte slaaphygiëne aan de basis van je vermoeidheid overdag en zijn middagdutjes het gevolg.

We raden dan ook aan: 

  • Schermen kort voor slaaptijd te mijden. Lees liever een boek.
  • Probeer een vaste bedtijd te hanteren en houd ook het uur dat je opstaat ongeveer gelijk. Zo respecteer je je circadiaans ritme.
  • Beweeg regelmatig en doe dit zo ongeveer 30 minuten per dag.
  • Een vaste avondroutine heeft een positief effect op je slaapritme. Hier kan ook de Nightcap deel van uitmaken. Maar ook mediteren kan voor meerwaarde zorgen.
  • Een optimaal middagdutje

Als slaapexpert raden we je een dutje van 10 à 15 minuten aan. Je pakt wel even rust, maar geraakt niet in een diepe slaap. Zo voorkom je duizeligheid en een naar gevoel. Je cognitieve prestaties gaan er ook op vooruit. Wij adviseren je ook om voor 2 uur ‘s middags een dutje te doen. Ga je later op de dag een dutje doen, dan kan dit ten koste gaan van je slaapkwaliteit ‘s nachts.

Kun je geen korte powernap doen, dan kan een korte, maar felle blootstelling aan daglicht ook een energieboost geven. Ben je geen al te beste slaper en wil je toch een middagdutje doen, dan komen een slaapmasker en oordoppen misschien wel van pas.

Dutjes kunnen een energieboost geven 

Het mag duidelijk zijn dat een kort middagdutje voor een energieboost kan zorgen. Houd wel rekening met de bovenstaande aanbevelingen als je het beste resultaat wil. Heb je het gevoel dat je elke dag een dutje nodig hebt, dan schort er waarschijnlijk wat aan je slaaphygiëne.

 

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.