Slaap jij met je mond open?

Op zich is het geen drama, maar heel wat mensen slapen met hun mond open en willen er vanaf. Vaak ligt een allergie, een infectie aan de sinussen of een ander probleem aan de bron. Als slaapexpert geven we je graag wat meer informatie over dit onderwerp.

Ga je er mee langs een specialist, dan zal die je vaak voorstellen om op je zij te slapen of gebruik te maken van ondersteunende kussens, neusstrips of zelfs tape voor op de mond.

Zijn er risico’s verbonden aan het door de mond ademen tijdens de slaap?

Voor je naar de dokter loopt is goed om weten dat er een verschil is tussen sporadisch eens met je mond open slapen en dit voortdurend doen. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld een reden zijn waardoor je met je mond open slaapt. Gaat het om een chronische vorm, dan is er meestal een medische oorzaak. Heb je hier last van dan kunnen er een aantal problemen de kop op steken:

 • Tandproblemen kunnen sneller voorvallen
 • Een grotere kans op mondinfecties
 • Een droge mond die voor een slechte adem of gekloven lippen kan zorgen
 • Bij kinderen kan er zelfs een lichte gezichtsverandering optreden

Hoe merk je dat je met je mond open slaapt

Slaap je alleen dan kan er je niemand op wijzen, maar de volgende symptomen kunnen wijzen op het feit dat je met je mond open slaapt:

 • Een droge mond bij het wakker worden
 • Een slechte adem en gekloven lippen
 • Een pijnlijke keel en/of een loopneus

Op zoek naar de oorzaak

Er kunnen heel wat oorzaken zijn van met de mond open slapen. Een verstopt neus kan aan de basis liggen. Bij kinderen kan ook een voorwerp in de neus ervoor zorgen dat hij/zij met de mond open slaapt.

Soms zijn de oorzaken ook van medische aard. Dan kun je denken aan:

 • Obstructieve slaapapneu, waardoor er herhaaldelijk gestart en gestopt wordt met ademen.
 • Opgezwollen adenoïden. Dit weefsel zit aan de achterkant van de neusgang. Ze dienen om infecties en allergieën te bestrijden en kunnen vooral bij kinderen opzwellen.
 • Scheef neustussenschot. Neusgangen die uit balans zijn kunnen voor ademhalingsproblemen zorgen.
 • Slecht uitgelijnde tanden

Hoe pak je het probleem aan

Het door de mond ademen hoeft geen ramp te zijn. Afhankelijk van de oorzaak zijn er oplossingen mogelijk. Neusstrips kunnen vaak een oplossing bieden. Deze strips openen de neusgang waardoor ademen door de neus makkelijker wordt. Soms kan ook mondtape helpen, al pak je daarmee het onderliggende probleem niet aan. Ook het slapen op je zij kan helpen. Op die manier blijven de luchtwegen open.

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.