Wat is de 10-3-2-1-0 slaapregel?

Cijfermatig ingesteld, dan is deze regel er voor jou. Door de 10-3-2-1-0 regel te volgen, slaap je beter, maar wat houdt deze regel juist in? Als slaapexpert geven we het je mee.

Als volwassene heb je tussen de 7 à 8 uur slaap nodig per nacht. Haal je dit aantal niet, dan vergroot je de kans op gezondheidsproblemen. Bovendien kun je je minder goed concentreren. Heel wat mensen kampen met slaapproblemen, maar de onderstaande regel kan je helpen beter te slapen.

De 10-3-2-1-0 slaapregel samengevat

  • 10 uur voor je naar bed gaat geen cafeïne meer
  • 3 uur voor je naar bed gaat geen eten of alcohol meer
  • 2 uur voor je naar bed gaat niet meer werken
  • 1 uur voor je naar bed gaat geen schermen meer
  • 0 keer snoozen ‘s ochtends

Laat ons nu wat dieper ingaan op elk onderdeel

10 uur voor het slapengaan geen cafeïne meer

‘s Ochtends een kopje koffie is geen probleem, maar koffie bevat heel wat cafeïne en die blijft lang in je lichaam. De piek ervaar je een uurtje na het drinken, maar cafeïne blijft zo’n 5 uur werkzaam. Pas na 10 uur is cafeïne helemaal uit je lichaam. Nu is cafeïne niet alleen aanwezig in koffie, maar ook in energiedrankjes bijvoorbeeld. Lees dus altijd goed het label.

3 uur voor het slapengaan geen voeding of alcohol

Eet je te laat dan blijft je metabolisme aan het werk, wat slecht slapen in de hand kan werken. Je verstoort je slaapritme, wat tot een minder diepe slaap kan leiden. Alcohol mag dan wel relaxeren lijken, het kan je slaap verstoren. Je raakt minder vlot in je REM-slaap, waardoor je slaap vaker onderbroken wordt en je minder fris opstaat.

2 uur voor het slapengaan niet meer werken

Je brein heeft tijd nodig om tot rust te komen en in slaapmodus over te gaan. Ook in bed werken laat je maar beter achterwege. Stop je tijdig met werken, dan geef je jezelf de tijd om los te koppelen van werk. Een slaaproutine kan zeker helpen. Ben je een geboren piekeraar of een denker in bed? Leg een boekje naast je bed en schrijf je gedachten op, zo verminder je de stress dat je wat gaat vergeten.

1 uur voor slaaptijd geen schermen meer

Het blauwe licht van schermen verhindert dat je lichaam melatonine aanmaakt. Hierdoor raak je moeilijker in slaap. Blauw licht heeft een impact op je REM-slaap. Leg schermen dus tijdig aan de kant.

0 keer snoozen ‘s ochtends

Snoozen moet je proberen te vermijden. Het heeft een negatieve impact op je slaapritme en kan je vaak minder scherp doen voelen overdag. Ga beter wat vroeger slapen, zodat je uitgerust wakker wordt en niet op snooze moet drukken. Lukt het je niet? Leg je alarm dan ver genoeg weg, zodat je effectief uit bed moet.

Volg dit patroon en je merkt al snel dat je een stuk beter gaat slapen. Uiteraard kun je je slaaproutine met de Nightcap hier perfect in integreren. Zo schep je een momentje voor jezelf, ideaal om je voor te bereiden op je slaap.

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.