Waarom slaap essentieel is voor het goed functioneren van je brein

Weinig mensen beseffen hoe essentieel een goede nachtrust is voor de cognitieve functies en algemene gezondheid. Slapen heeft een enorme impact op je brein en daar gaan we als slaapexpert in deze blog dieper op in.

Je hersenen zijn super actief tijdens je slaap

Je brein stopt nooit, ook niet als je slaapt. Meer nog, als je slaapt werken je hersenen nog harder dan wanneer je wakker bent. Je brein verwerkt immers alle opgedane informatie en zet ze om in herinneringen. Een goede slaap is essentieel om te leren en zaken te onthouden. Slecht slapen kan een negatieve invloed hebben op je concentratie, je gemoedstoestand en de output op je werk.

De 5 fases van je slaap

Tijdens je slaap doorloop je verschillende fases. Je hersenen produceren hersengolven op verschillende frequenties in de verschillende fases. We zetten de 5 fases voor je op een rijtje:

  • Fase 1: je bent wakker
  • Fase 2: je komt in een lichte slaap. Je bevindt je nog niet in de REM-slaap.
  • Fase 3: je belandt in een diepere slaap.
  • Fase 4: Je slaapt nog dieper.
  • Fase 5: Je komt in de REM-slaap. Je brein is nu super actief.

Doorloop je deze 5 fases, dan heb je er een slaapcyclus op zitten. Elke cyclus duurt zo’n 90 à 110 minuten. Per nacht ga je ongeveer 5% van die cycli door. Elke keer je door een nieuwe cyclus gaat, duurt de REM-slaap wat langer, maar in totaal maakt deze fase slechts 25% van je totale slaap uit.

Het belang van de REM-slaap

Tijdens je REM-slaap werkt je brein hard en bewegen je ogen razendsnel alle kanten uit. Je hartslag stijgt, je ademt sneller en dromen kunnen voorkomen. Tijdens de REM-slaap ga je herinneringen vastleggen en ervaringen verwerken. De REM-slaap zorgt voor meer focus, boost je immuunsysteem en zorgt er mede voor dat je gezond blijft.

De impact van slecht slapen op je brein

Kamp je met slaapproblemen dan heb je het moeilijker om te focussen, dingen te herinneren en snel te reageren. Bovendien ben je vaak minder geduldig en emotioneler. Een slechte slaap doet je trager reageren en je leervermogen daalt.

Slaap en je mentale gezondheid

Chronische slaapproblemen kunnen in verband gebracht worden met problemen met de mentale gezondheid. Zowat 40% van de mensen die last hebben van chronische insomnia, hebben mentale problemen. Insomnia is een belangrijke trigger bij depressies.

Slaap is essentieel voor je gezondheid

Slapen is een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede slaapkwaliteit is dan ook een must voor een lang en gezond leven. Eerder gaven we je al manieren mee om makkelijker de slaap te vatten. Kamp je met ernstige slaapproblemen, zoek dan professionele hulp.

 

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.