Fruitvliegjes vertellen meer over slaap

Wat we weten over slaap komt voornamelijk uit gedragsstudies. Met EEG-studies bekijken onderzoekers de slaap en hebben ze de verschillende slaapfasen kunnen definiëren. Op cellulair niveau was er echter nog weinig geweten. Door in de hersenen van fruitvliegjes te kijken wordt er nu meer duidelijk. De ontdekking van de gliacellen is daarbij bijzonder.

De mens lijkt sterk op de fruitvlieg

Wetenschappers weten nog steeds niet volledig hoe slaap werkt en waarom het zo belangrijk is. Recent was er wel een studie van Prof. Sha Liu aan de VIB-KU Leuven die meer licht werpt op de slaap en dit tot op het niveau van de genen. Dit zou weleens een doorbraak kunnen zijn op zoek naar de onderliggende biologische mechanismen van slaap.

Hoewel het zo niet lijkt, lijken fruitvliegjes behoorlijk veel op mensen. Ongeveer twee derde van de 14.000 eiwitcoderende genen bij een fruitvliegje komt ook terug bij de mens. Met single-cell genomics kunnen we deze genen nu in detail bekijken. Het team van de prof volgde de veranderingen in de genexpressie in de hersenen van fruitvliegjes en benadrukten daarbij de rol van gliacellen, specifieke hersencellen waar nog betrekkelijk weinig over geweten is.

Bij fruitvliegen blijkt de genexpressie in de gliacellen te veranderen met zowel de slaapbehoefte als met het circadiaans ritme van de vliegjes. De twee hangen samen en gliacellen lijken deze twee processen te beïnvloeden. Door beide met elkaar te verbinden, wordt het slaapgedrag gedefinieerd.

Een andere zaak die we delen met fruitvliegjes is onze behoefte aan slaap. Deze ontdekking zou weleens tot nieuwe feiten en weetjes over slapen kunnen leiden. To be continued.

Zelf de werking van Nightcap ervaren?
Nightcap
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Start niet met slaapmiddelen

Heel wat Belgen zitten aan de slaapmiddelen. In principe moet dit vrij snel worden afgebouwd, maar dikwijls lukt dit niet. Slaapmiddelen zijn ontzettend verslavend en ...
Lees meer

Vrouwen slapen dieper, mannen sneller

Vrouwen vallen minder snel in slaap, maar slapen over het algemeen wel dieper. Ze recupereren dan ook sneller. Blijkbaar is er een slaapgenderkloof. Vrouwen hebben ...
Lees meer

Slapen ruimt je bovenkamer op

Goed slapen doet wonderen voor je brein. Neuronen die nog actief zijn tijdens je slaap en alle rommel die ontstaan is terwijl je wakker was, ...
Lees meer

Kan je niet slapen zonder partner?

Kan je moeilijk slapen zonder dat je partner naast je ligt? Dat is niet onoverkomelijk. Het fenomeen komt vaak voor bij mensen van wie de ...
Lees meer

Makkelijk te zetten, razendsnelle opname

Onze formule stopten we in een handige Nespresso®-capsule. Vergeet dus het slikken van pillen en neem een momentje voor jezelf. Stop de capsule in het toestel een half uurtje voor het slapen gaan, relax en voel de rust over je komen. De ingrediënten worden snel opgenomen waardoor je de slaap voelt opkomen en binnen het half uur geniet van een geweldige slaap.

Het resultaat merk je al na een 3-tal dagen, maar we raden een kuur van 2 maanden aan voor een optimaal resultaat. Neem dat momentje voor jezelf, drink je Nightcap en ervaar zelf de werking. Tijd om als herboren wakker te worden!

De inhoud van onze capsules is vegan, zodat iedereen van een betere nachtrust kan genieten. Bovendien haal je ook alles uit je Nespresso®-toestel, want je hoeft er helemaal geen nieuw toestel voor aan te schaffen

Onze ingrediënten er stuk voor stuk uitgelicht

MELATONINE, ESSENTIEEL VOOR DE SLAAP
Stress, schermen, … oorzaken zat die een slechte slaap veroorzaken. In NIGHTCAP zit dan ook de optimale dosis melatonine. Het natuurlijke slaaphormoon waar de werking al lang wetenschappelijk van bewezen is. Lichamelijke of psychologische factoren die slaap belemmeren worden zo afgevlakt.
HOP EN PASSIFLORA, SUCCESVOLLE EVERGREENS
Hop en passiflora worden al decennialang ingeschakeld om beter de slaap te kunnen vatten. In onze uitgepuurde formule komen ze volledig tot hun recht.
NIET TE MISSEN? CITROENMELISSE
Citroenmelisse heeft een ontspannend effect en brengt de geest tot rust. Noodzakelijk om goed te kunnen slapen. Bovendien word je uitgerust wakker, zonder het vervelende gevoel dat slaapmedicijnen met zich meebrengen.

De beste natuurlijke ingrediënten voor een gezonde, diepe slaap

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Stress, schermen, … er zijn tal van redenen waardoor we niet goed slapen. Voldoende slaap is echter essentieel voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap tank je nieuwe energie, waardoor je er de volgende ochtend weer vol tegenaan kunt. Voel jij je soms futloos wegens een gebrek aan slaap, maar voel je geen nood aan slaapmiddelen? Dan hebben wij de geknipte oplossing voor jou: Nightcap.

Wij combineren immers melatonine, het natuurlijke slaaphormoon dat al in je lichaam aanwezig is met natuurlijke ingrediënten als hop, passiflora en citroenmelisse. Stuk voor stuk elementen met een wetenschappelijk bewezen werking op het vlak van slaap. Zo ben je verzekerd van een verkwikkende nachtrust en dagen boordevol energie.